Prague International Design Festival

Back

Maxim Velčovský a Veronika Jiroušková připravili pro Designblok obří cukrárnu

2. 10. 2017

Maxim Velčovský a Veronika Jiroušková připravili pro  Designblok obří cukrárnu

Výstaviště Holešovice poskytne už potřetí zázemí stovkám designérů a firem, které se budou na 19. Designbloku prezentovat. Prostor vstupní haly alias Designérie letos koncepčně uchopili designéři Maxim Velčovský a Veronika Jiroušková. V rozhovoru odkrývají inspiraci českou cukrárnou a hravost interaktivních instalací, které si užijí nejen děti, ale i dospělí. Celý rozhovor najdete na stránkách našeho hlavního mediálního partnera CZECHDESIGN.CZ.

* Jaké je téma letošního Designbloku a jak jste jej uchopili?

MV: Letošním tématem Designbloku je jídlo. Naším úkolem bylo zmocnit se tohoto tématu a připravit scénografii pro hlavní sál, což není úplně jednoduchá věc. Výstaviště má totiž velmi striktní instalační program a člověk musí navrhnout něco, co bude realizovatelné za dva dny. Je potřeba přemýšlet scénograficky a divadelně, takže i tak jsme se k tomu postavili my.

VJ: Tím, že je ten vstupní prostor opravdu velkej, museli jsme počítat s tím, že v tom velkým prostoru může náš návrh vypadat malý, nepatřičný nebo se jednotlivé věci ztratí. Je tedy potřeba přemýšlet i v určitém měřítku.

MV: Na letošní téma jsme zareagovali vlastně po Česku. Byla by škoda, kdyby galeristé a kurátoři přijeli ze Západu do Prahy a viděli to stejné, co jinde, anebo řešili podobný témata, co řeší další design weeky. My téma jídla bereme z pohledu lidí žijících v týhle zemi, kteří se čtvrt století po revoluci učí péct chleba a vařit jídlo, protože kultura jídla tady byla vlastně strašně poddimenzovaná.  Současně přichází nová generace hipstrů, kteří zakládají podniky, kavárny a restaurace a na jídle zase záleží.

Kultura a její kuchyň je často nějak spojená se svými koloniemi. My nemáme moře a rybolov, ani jsme neřešili dobývání území, abychom získali jídlo. Rozhodli jsme se pojmout scénografii jako cukrárnu i proto, že jsme tady, oproti jiným kolonizároským zemím, na jejichž kuchyni mělo dobývání vliv, jakoby trochu uzavření.

Co uvidíte, když do cukrárny vstoupíte, jak si Maxim s Veronikou rozdělili při tvorbě role a jaké museli překonat výzvy se dozvíte v celém rozhovoru na CZECHDESIGN.CZ.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies. However you may visit Cookie Settings to provide a controlled consent.
Settings Accept
You can refuse consent here.
×
Cookie settings

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorised as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyse and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necessary

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.

Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Performance

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customised ads.